Breaking News
29 Αυγούστου 2016

Επιδότηση 14 ευρώ την ημέρα στις επιχειρήσεις για πρόσληψη ανέργων προτείνει η ΕΣΕΕ με στόχο τη μείωση της ανεργίας, με αφορμή τη συνάντηση των προέδρων των Επιμελητηρίων με τον υπουργό Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλο.

Η ΕΣΕΕ ζητά συγκεκριμένα νέα συμφωνία για την απασχόληση μεταξύ κοινωνικών εταίρων, υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ η οποία να διέπεται από την αρχή επιδότησης της απασχόλησης αντί της ανεργίας. Κάνει λόγο για «ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης, ώστε οι αυτοαπασχολούμενοι να γίνουν εργοδότες, δημιουργώντας τουλάχιστον μια νέα θέση εργασίας και οι μικρομεσαίοι εργοδότες να προσλάβουν από έναν άνεργο, αφού οι περισσότερες από τις 600.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αυτές που θα τονώσουν την απασχόληση».

Σύμφωνα με την πρόταση που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ και του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης:

  • Οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να έχουν προβεί κατά το τρίμηνο πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα, σε μείωση προσωπικού λόγω καταγγελίας σύμβασης εργασίας. Σε περίπτωση απόλυσης θα πρέπει να έχουν προβεί σε αντικατάσταση του μισθωτού έως την ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στο πρόγραμμα.
  • Η διάρκεια επιχορήγησης του προγράμματος ορίζεται υποχρεωτικά στους 12 μήνες για αμιγή απασχόληση και αφορά όλους τους ανέργους που βρίσκονται σε καθεστώς επιδότησης της ανεργίας, με την προϋπόθεση να έχουν δικαίωμα για 6 ακόμα μήνες επιδότησης της ανεργίας, κατά την ημερομηνία υποβολής αίτησης στο πρόγραμμα.
  • Οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας (παλαιές και νέες) καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος που ανέρχεται συνολικά σε 12 μήνες.
  • Οι επιχειρήσεις δεσμεύονται για την παραμονή του ωφελούμενου στην επιχείρηση για 3 μήνες μετά τη λήξη της επιδότησης.
  • Το ποσό της επιχορήγησης της επιχείρησης, ορίζεται σε 14 ευρώ ημερησίως, για πλήρη απασχόληση και ασφάλιση 25 ημερών μηνιαίως.

Προτάσεις για την ενίσχυση της απασχόλης από τους βιοτέχνες

Δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, κατέθεσε με υπόμνημά του στον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, α' αντιπρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων.

«Η επιχειρηματική κοινότητα εξακολουθεί να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ενώ η ανεργία έχει εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα επίπεδα» υπογράμμισε.

Το υπόμνημα κατετέθη στον υπουργό, στο πλαίσιο της συνάντησης του κ. Κατρούγκαλου με εκπροσώπους της ΚΕΕΕ, των επιμελητηρίων της χώρας, της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, «η αντιμετώπιση της ανεργίας και η στήριξη της απασχόλησης θα πρέπει να αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση και τη χώρα». Όπως σημειώνει, «οι αποφασιστικοί παράγοντες εντοπίζονται στη συνεπή εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της χώρας, στην επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης, που δεν θα μένει στα λόγια, και σε έναν νέο ανταγωνιστικό δυναμισμό της οικονομίας που θα βασίζεται στην υγιή και εξωστρεφή επιχειρηματικότητα, την παραγωγικότητα και τις επενδύσεις».

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΒΕΘ, έτσι όπως συμπεριλαμβάνονται στο υπόμνημα, είναι:

  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Πάγωμα των παλαιότερων οφειλών προς τον ΟΑΕΕ, όταν ο ασφαλισμένος αποπληρώνει τις τρέχουσες οφειλές του. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος δεν κατορθώσει να πληρώσει τις παλαιότερες υποχρεώσεις του, να αφαιρούνται από τον ασφαλιστικό του χρόνο.
  • Θέσπιση μπόνους για τους συνεπείς ασφαλισμένους του Οργανισμού.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία, λόγω της αρνητικής οικονομικής συγκυρίας, για τη χορήγηση ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Συνέχιση της παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε περιπτώσεις μη πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Αποκατάσταση της αδικίας που αφορά τους νέους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πάρουν σημαντικά μειωμένες συντάξεις έναντι των παλαιότερων συνταξιούχων.
  • Εξορθολογισμό των προστίμων που επιβάλλει το ΙΚΑ σε περιπτώσεις ελέγχων σε επιχείρηση, στην οποία μπορεί να βρίσκεται συγγενικό πρόσωπο του ιδιοκτήτη, ενώ ο ίδιος απουσιάζει χωρίς ωστόσο να είναι εργαζόμενος.
  • Απλοποίηση - κωδικοποίηση της εργατικής νομοθεσίας.
  • Σημαντική μείωση των γραφειοκρατικών επιβαρύνσεων των επιχειρήσεων.
  • Αναβάθμιση του θεσμού της μαθητείας με σκοπό τη στενότερη διασύνδεσή της με την αγορά εργασίας και την οικονομία.
  • Δημιουργία αξιόπιστου μόνιμου συστήματος διάγνωσης αναγκών εργασίας για στοχευμένο σχεδιασμό των δράσεων απασχόλησης, που θα αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων σε ειδικότητες και δεξιότητες, ώστε ο σχεδιασμός των παρεμβάσεων να μη γίνεται πλέον «στα τυφλά» όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας.
  • Τη θέσπιση ελεγκτικών μηχανισμών, στα πρότυπα του ΣΕΠΕ, προκειμένου να ελέγχεται η αδήλωτη επαγγελματική δραστηριοποίηση, καθώς επίσης μηχανισμοί ελέγχου και για το παρεμπόριο που εξελίσσεται σε γάγγραινα για το στεγασμένο εμπόριο.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στο υπόμνημα για τις ομαδικές απολύσεις, για τις οποίες υπογραμμίζεται ότι καταφέρνουν καίριο πλήγμα σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, γι' αυτό θα πρέπει κανείς να προσεγγίσει το ζήτημα ως έσχατο μέσο επιτακτικών αναδιαρθρώσεων, με κοινωνικές ρήτρες που αφορούν στη διασφάλιση θέσεων εργασίας και στη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων.

 

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics