Breaking News
15 Σεπτεμβρίου 2017

Σε ανοιχτό και κλειστό στίβο, οι πρωταθλητές όλων των κατηγοριών κατάφεραν να παρουσιάσουν εξαιρετικά αποτελέσματα και να σταθούν στις περισσότερες περιπτώσεις σε υψηλά επίπεδα.

 



Ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας, στη διάρκεια του πρώτου διοικητικού συμβουλίου της νέας σεζόν, την Τρίτη, έκανε τον απολογισμό του υψηλού αθλητισμού και παράλληλα παρουσίασε προτάσεις και σκέψεις για το νέο αγωνιστικό έτος.

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού, όπου η χώρα μας κατέκτησε τρία μετάλλια με την Κατερίνα Στεφανίδη να είναι "χρυσή" στο επί κοντώ, τον Κώστα Φιλιππίδη "ασημένιο", επίσης στο επί κοντώ και την Βούλα Παπαχρήστου "χάλκινη" στο τριπλούν ήταν η αρχή μιας γεμάτης χρονιάς.

Το 2017 ήταν το έτος όπου ο ελληνικός στίβος κατάφερε παρά τις όποιες δυσκολίες να παραμείνει στη Σούπερ Λίγκα του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ομάδων. Αναμφίβολα μια μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό στίβο, από μία αρκετά νεανική ομάδα, που ναι μεν στηρίχθηκε σε αρκετούς παλιούς πρωταθλητές, είχε όμως στη σύνθεση της παιδιά της κατηγορίας Κ20 και Κ23, που δείχνουν πως τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στην πρώτη γραμμή και θα πάρουν τα ηνία του ελληνικού στίβου.

Στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη, παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και οι εμφανίσεις των αθλητών μας στις μικρότερες κατηγορίες. Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ20 του Γκροσέτο ήταν ο μεγάλος στόχος των αθλητών της κατηγορίας, ωστόσο αποδείχθηκε εφικτός και για αθλητές της κατηγορίας Κ18. Συνολικά 10 αθλητές και αθλήτριες της κατηγορίας Παίδων-Κορασιδων έπιασαν τα όρια για τους αγώνες της ιταλικής πόλης εκ των οποίων οι οχτώ μετείχαν στη διοργάνωση και οι δύο άλλοι, ύστερα από συνεννόηση των προπονητών τους με την ομοσπονδία, στις Ολυμπιακές ημέρες νεότητας.


Στο Γκροσέτο η χώρα μας ταξίδεψε με 35 μέλη, κατέκτησε δύο μετάλλια, ενώ 16 αθλητές και αθλήτριες συμπεριελήφθησαν στη πρώτη 12άδα των αγωνισμάτων τους. Επίσης οι αθλητές και αθλήτριες μας σημείωσαν τρία πανελλήνια και τέσσερα ατομικά ρεκόρ στη διάρκεια των αγώνων. Το χρυσό μετάλλιο κατέκτησε ο εξαιρετικός φέτος Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος και το χάλκινο ο εξίσου εντυπωσιακός Οδυσσέας Μουζενίδης στη σφαιροβολία.

Με 15 Άνδρες και Γυναίκες συμμετείχε η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 στο Μπίντγκοζ. Η αποστολή τα πήγε αρκετά καλά, αφού κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο, με τον Γιάννη Κυριαζή στον ακοντισμό, ενώ είχε και επτά συμμετοχές σε τελικούς, με την Ηλιάνα Κοροσίδου να είναι στην έβδομη θέση της σφυροβολίας. Χαρακτηριστικό της ομάδας Κ23, που αγωνίστηκε στο κορυφαίο γεγονός της σεζόν είναι πως οι 13 από τους 15 αθλητές και αθλήτριες ήταν μέλη της προεθνικής ομάδας, που συγκροτήθηκε στην αρχή της περασμένης σεζόν. Αντίθετα δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις αγωνιστικές απαιτήσεις της κατηγορίας, για διάφορους λόγους, κάποια παιδιά που το 2016 διακρίθηκαν στις διοργανώσεις Κ20.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Λονδίνου ήταν το κορυφαίο γεγονός του 2017 και ο μεγαλύτερος στόχος για μεγάλη μερίδα Ελλήνων αθλητών και αθλητριών. Η ομάδα μας ταξίδεψε στην Μ. Βρετανία με 20 άτομα, που ήταν η μεγαλύτερη αποστολή από το Παγκόσμιο του 2009 και χάρη στην ανεπανάληπτη Κατερίνα Στεφανίδη, κατάφερε να κατακτήσει ένα ακόμη χρυσό μετάλλιο στο επί κοντώ. Μάλιστα η Ελληνίδα συνδύασε την διάκριση της με άλμα στα 4,91 μ., που είναι νέο πανελλήνιο ρεκόρ. Ο Γιάννης Κυριαζής ήταν επίσης αποτελεσματικός, αφού κατέλαβε την έκτη θέση στον ακοντισμό, που είναι η μεγαλύτερη διάκριση της καριέρας του.

Ο εθνικός προπονητής Γιάννης Κουτσιώρας στον απολογισμό της Τρίτης επισήμανε την αδυναμία κάποιων αθλητών να κινηθούν στον αγώνα στόχο στα επιθυμητά επίπεδα. Το φαινόμενο αυτό έχει ήδη απασχολήσει και συζητηθεί στην Επιτροπή Υψηλού Αθλητισμού με στόχο να αντιμετωπιστούν παρόμοια φαινόμενα στις επόμενες μεγάλες διοργανώσεις.

Τα τελευταία χρόνια η ομοσπονδία διατηρεί με συνέπεια και αποφασιστικότητα το θεσμό των προπονητικών συγκεντρώσεων, μέσα από τον οποίο θεωρεί πως μπορεί να διαμορφώσει τον αγωνιστικό και όχι μόνο χαρακτήρα των αθλητών. Το 2017 34 Αθλητές - τριες με τους προπονητές τους κλήθηκαν και συμμετείχαν στα προπονητικά καμπ και τις εργομετρικές – βιοχημικές εξετάσεις της ομοσπονδίας. Κατά τη διάρκεια αυτών, αθλητές και προπονητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με προπονητικά θέματα, που τους απασχολούν, αλλά και να αξιολογηθούν μέσα από τις εργομετρικές - βιοχημικές εξετάσεις, ώστε να μπορέσουν να βελτιωθούν σε τομείς, που υστερούν.

Στη διάρκεια του έτους έγιναν επτά προπονητικά θεματικά καμπ ( 2 ρίψεων 1 Σπρίντ-εμπόδια και 4 Σκυταλοδρομιών), ωστόσο αδυναμία της ομοσπονδίας ήταν η μη δυνατότητα υλοποίησης καμπ για την αντοχή και τα άλματα, ένα γενικό και δύο πριν από μεγάλες διοργανώσεις (Βελιγράδι και ΟΑΚΑ την ομάδα Ε/Ν).
Οι αθλητές και οι αθλήτριες των σκυταλοδριομιών συμμετείχαν σε προπονητικές συγκεντρώσεις τέσσερις φορές μέσα στη χρονιά, και τα αποτελέσματα ήταν εμφανή στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ε/Ν με την κατάκτηση της 6ης θέσης και το πανελλήνιο ρεκόρ στα 4Χ100μ των Εφήβων.
Μάλιστα οι εθνικές ομάδες σκυταλοδρομίας Ανδρών και Γυναικών αναμένεται να διεκδικήσουν με αξιώσεις τη συμμετοχή τους στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου, το οποίο θα γίνει τον Αύγουστο του 2018, καθώς με βάση την κατάταξη του 2017 οι ομάδες των γυναικών (4Χ100 μ. - 4Χ400 μ.) είναι στην 11η θέση, ενώ η 4Χ100 μ. των Ανδρών στην 12.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις κατηγορίες του σχεδιασμού, το 2017 προστέθηκε μια νέα κατηγορία κρατώντας όμως την φιλοσοφία, ότι οι εντάξεις γίνονται με τις διακρίσεις στους αγώνες στόχους της ομοσπονδίας.

Ένα σημαντικό εργαλείο που έχει ο ΣΕΓΑΣ στα χέρια του, για τους αθλητές που δεν πληρούν τα αντικειμενικά κριτήρια για ένταξη είναι η κατηγορία στήριξης, μέσα από την οποία πολλοί αθλητές και αθλήτριες κατά περίπτωση και ανάλογα με την εκάστοτε ανάγκη, έχουν οικονομική ενίσχυση για να κάνουν απερίσκεπτοι την προετοιμασία τους.

Οι προτάσεις για τη νέα αγωνιστική σεζόν

Μετά τον απολογισμό του 2017 και τα συμπεράσματα, που διεξοδικά αναλύθηκαν, διαμορφώθηκαν οι παρακάτω άξονες οι οποίοι θα αποτελέσουν τις κατευθυντήριες γραμμές στις δραστηριότητες και τους προγραμματισμούς της ομοσπονδίας, για τα επόμενα χρόνια, στον τομέα των εθνικών ομάδων:

1.Οι αθλητές του σχεδιασμού συνεργάζονται αποκλειστικά με ομοσπονδιακό προπονητή ή συνεργάτη της ομοσπονδίας. Αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στις παροχές του Σχεδιασμού.

2. Οι ομοσπονδιακοί προπονητές πρέπει να έχουν αποκλειστική απασχόληση με την ομοσπονδία. Επιτρέπεται η συνεργασία με σωματείο σε συνεργάτες ομοσπονδιακούς με μηδενικές ή μειωμένες αποδοχές εκ μέρους της ομοσπονδίας.

3.Κανένας αθλητής του Σχεδιασμού δεν επιτρέπεται να συνεργάζεται με προπονητή, που αθλητής του έχει τιμωρηθεί στο παρελθόν για υποθέσεις ντόπινγκ.

4. Στόχος της ομοσπονδίας είναι η βελτίωση των αποδοχών των ομοσπονδιακών προπονητών πλήρους απασχόλησης και η βελτίωση του συστήματος πριμοδότησης των σωματειακών και ομοσπονδιακών προπονητών.

5. Στόχος της νέας χρονιάς είναι επίσης η πλήρης ανάπτυξη του προγράμματος επιστημονικής υποστήριξης των αθλητών που ξεκίνησε πειραματικά το 2016. Η ένταξη όλων των αθλητών του Σχεδιασμού στο πρόγραμμα αυτό είναι απαραίτητη και υποχρεωτική.
gazzetta.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics