Breaking News
19 Οκτωβρίου 2017

Για τις αλλαγές που προωθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο στη δομή και τη φιλοσοφία του στίβου, μίλησε ο Περικλής Ιακωβάκης


Με συνέντευξη του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Περικλής Ιακωβάκης, τόνισε: «Πάμε σε head to head αναμετρήσεις, ένας εναντίον ενός και όχι όλοι μαζί και ψάχνουμε να βρούμε τον νικητή. Ο στόχος είναι να κάνουμε πιο απλά τα αγωνίσματα, με στόχο να τα κατανοήσει ο μέσος θεατής και όχι ο εξειδικευμένος θεατής» εξήγησε ο δις πρωταθλητής Ευρώπης (1998, 2006) και χάλκινος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα το 2003 στα 400μ. εμπόδια.

«Η Κατερίνα Στεφανίδη τα κάνει όλα να φαίνονται εύκολα,» είπε για την Ολυμπιονίκη, Παγκόσμια πρωταθλήτρια και Ευρώπης στο άλμα επί κοντώ ο πρόεδρος στην επιτροπή αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου και μέλος του Δ.Σ. της ex officio, εξηγώντας γιατί θεωρεί πως απολαμβάνει αυτές τις τεράστιες επιτυχίες και την κορυφή.

Το ΑΠΕ - ΜΠΕ συνάντησε τον Περικλή Ιακωβάκη, στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στην ομιλία του προς τους φοιτητές και απόφοιτους του τμήματος διαιτολογίας, κατά την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, για τα βιώματά του και τη διατροφική πραγματικότητα στο χώρο του αθλητισμού.

Με τι ασχολείται σήμερα ο Περικλής Ιακωβάκης;
«Είμαι στο γραφείο αθλητισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, στο ΑΣΑΕΔ (αξιωματικός στην πολεμική αεροπορία), είμαι πρόεδρος στην επιτροπή αθλητών της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Στίβου και μέλος του Δ.Σ. της ex officio.

Παράλληλα, λειτουργώ ως σύμβουλος εταιρειών με αθλητικό προσανατολισμό και κάνω ομιλίες παρακίνησης για σωματική δραστηριότητα μέσα στον εργασιακό χώρο. Προσπαθώ να περάσω δικά μου βιώματα και φιλοσοφία τρόπου ζωής προς τον κόσμο».

Στην Ελλάδα της κρίσης τι ανταπόκριση λαμβάνεις, λοιπόν;
«Για εμένα η κρίση είναι πρώτα κοινωνική και μετά οικονομική. Προφανώς, το οικονομικό είναι αυτό που έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη όλων μας.

Οσοι πληρώνουμε εφορία, ξέρουμε πόσο πολύ μας πονάει. Παρ` όλα αυτά εγώ νομίζω ότι βιώνουμε κρίση αξιών. Τη δεκαετία του 2000 νομίζω ότι επειδή όλα ήταν πάρα πολύ εύκολα, μας δινόντουσαν απλόχερα, μία ολόκληρη γενιά γαλουχήθηκε στη λίγη προσπάθεια, στην ευκολία, ότι όλα είναι πάρα πολύ άνετα να τα έχουμε και να τα διατηρήσουμε. Δυστυχώς, δεν είναι έτσι όμως.

Αποποιηθήκαμε την αίσθηση της ατομικής ευθύνης και ενταχθήκαμε στην αίσθηση της ομαδικής ευθύνης, δηλαδή δεν φταίω εγώ... οι άλλοι φταίνε. Κρυβόμαστε πίσω από το οποιοδήποτε πρόβλημα. Κυρίως, λόγω των λανθασμένων νοοτροπιών, όταν ήρθε και η οικονομική κρίση, αυτές πολλαπλασιάστηκαν ως φαινόμενα».

Με τις επιχορηγήσεις στις Ομοσπονδίες να είναι υποχρεωτικά μειωμένες από την Πολιτεία, λόγω έλλειψης χρημάτων, έχει μέλλον ο ελληνικός στίβος;
«Εγώ ξεκίνησα να κάνω αθλητισμό επειδή μου άρεσε. Όχι επειδή το είδα ως μια πορεία για να βγάλω χρήματα. Νομίζω ότι όλοι οι αθλητές όταν ξεκινούν σε μικρή ηλικία, το κάνουν επειδή το αγαπάνε.

Το ότι αργότερα είχα κάποιες οικονομικές απολαβές που ήταν αντίστοιχες των επιτυχιών που είχα και της αξίας μου, είναι κάτι που έρχεται στη συνέχεια. Οι απαιτήσεις είναι ακραία επαγγελματικές όσον αφορά τον τρόπο ζωής, προπόνησης, διατροφής.

Επομένως, το είδα κι εγώ έτσι και προσπάθησα να το κάνω όσο καλύτερα μπορούσα, στο πλαίσιο αυτό. Παρ` όλα αυτά, δεν συμφωνώ ότι ο στίβος δεν είναι εμπορικός. Απλά έχει το πρόβλημα ότι δεν έχει κάθε σαββατοκύριακο έναν αγώνα, από τη δομή του. Εχει ένα μεγάλο event το καλοκαίρι και υπάρχουν διάφοροι αγώνες προετοιμασίας (meetings) πριν και λίγο μετά.

Επομένως, οι αθλητές γυμνάζονται για τον μεγάλο αγώνα και όλα τα άλλα είναι στο πλαίσιο της ένταξής τους στην προετοιμασία. Αρα είναι και λίγο δύσκολο να έχουν τις μεγάλες απολαβές γιατί δεν εμφανίζονται κάθε εβδομάδα. Αν θα αλλάξει ο στίβος; Υπάρχουν πάρα πολλές ριζοσπαστικές προτάσεις για αλλαγή, λόγω της θέσης μου στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία τις γνωρίζω.

Γίνονται διάφορα πρότζεκτ, άλλα προχωρούν και άλλα όχι, άλλα θα εφαρμοστούν και άλλα όχι. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος, περιμένω κι εγώ να δω από τα test events που γίνονται, αν θα αλλάξει αυτή η παλιά καλή παραδοσιακή δομή που ξέρουμε για τον κλασικό αθλητισμό».

Μπορείς να μας αναφέρεις κάποιες από τις αλλαγές που προωθούνται στον στίβο, σε παγκόσμιο επίπεδο;
«Κάτι σαν το ΝITRO που έγινε στην Αυστραλία, όπως είναι η δομή του FLY EUROPE που είναι ένα είδος μίτινγκ που γίνεται στο εξωτερικό, το μίτινγκ του Βερολίνου κ.α.. Πάμε δηλαδή σε head to head αναμετρήσεις, ένας εναντίον ενός και όχι όλοι μαζί και ψάχνουμε να βρούμε τον νικητή. Ο στόχος είναι να κάνουμε πιο απλά τα αγωνίσματα, με στόχο να τα κατανοήσει ο μέσος θεατής και όχι ο εξειδικευμένος θεατής.

Κάνουν δηλαδή διάφορα πειράματα, σε εισαγωγικά, για να δουν αν μπορούν να αλλάξουν λίγο τη δομή και τη φιλοσοφία, πάντα ως φεστιβάλ και όχι ως κυρίως πρωτάθλημα. Το πρωτάθλημα θα μείνει παραδοσιακά ως έχει, όπως το ξέρουμε και το έχουμε αγαπήσει, αλλά θα υπάρχουν κάποιες διαδικασίες με μορφή φεστιβάλ πριν».

Περικλή, αλήθεια τι λένε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και τι λες εσύ για το «φαινόμενο» Κατερίνα Στεφανίδη;

«Βραβεύτηκε ως η καλύτερη Ευρωπαία αθλήτρια και το άξιζε απόλυτα! Απολαμβάνει μία εκπληκτική περίοδο επιτυχιών. Συνήθιζα να λέω, όταν έκανα αθλητισμό, ότι όταν ήταν όλα τέλεια, όταν όλα τα είχες τακτοποιήσει σε σωστά κουτάκια και υπάρχει αρμονία, όλα σου βγαίνουν με χαρακτηριστική ευκολία.

Νομίζω ότι η Κατερίνα απολαμβάνει αυτή την περίοδο, απολαμβάνει ότι τα έχει τακτοποιημένα όλα υπέροχα, της βγαίνουν όλα φαινομενικά εύκολα, δεν είναι όμως. Εκείνη τα κάνει να φαίνονται εύκολα και μακάρι να το συνεχίσει».

Ποιο ήταν το θέμα της ομιλίας σου στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο;

«Ήταν μια πολύ ωραία ημερίδα που έγινε από το Τμήμα Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου. Ηρθα να μιλήσω για την εμπειρία του αθλητή όσον αφορά την αθλητική διατροφή.

Μαζί με τον Δημοσθένη Ταμπάκο, μιλήσαμε για τα βιώματα που είχαμε σχετικά κατά την αθλητική μας καριέρα, πως είναι πραγματικά ο χώρος του αθλητισμού και του πρωταθλητισμού και πόσο διαφοροποιείται κατ` επέκταση από αυτό που ίσως περιμένουν οι φοιτητές και οι απόφοιτοι του συγκεκριμένου τμήματος».

Πόσο σημαντική είναι, λοιπόν η διατροφή όχι μόνο για έναν αθλητή αλλά για όλους;
«Η σύζυγός μου είναι απόφοιτος του τμήματος αθλητικής διατροφής, ενώ είναι και πρώην αθλήτρια. Ακόμη και μετά το τέλος της καριέρας μου ως αθλητής, η σωστή διατροφή στη ζωή μου είναι μόνιμη, παρούσα, μέσα στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Εχει γίνει πια τρόπος ζωής. Επειδή είμαι καλοφαγάς και μου αρέσει να τρώω πολύ και καλά, προσπαθώ να γυμνάζομαι δυο-τρεις φορές την εβδομάδα για να κρατιέμαι σε μία καλή κατάσταση, σε μία καλή φόρμα. Οσο γυμνάζομαι, μπορώ να απολαμβάνω και το φαγητό μου».
gazzetta.gr

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics