Breaking News
28 Μαΐου 2018

Αποτελούν υπόδειγμα πρωταγωνιστικής σταθερότητας...

Από το 2009 μέχρι και σήμερα, ο Παναγιώτης Μάντης και ο Παύλος Καγιαλής, χάραξαν μία σταθερά ανοδική πορεία και μέσα από σπουδαίες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο, έφθασαν το 2017 να βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης.

Πρόκειται για το ελληνικό δίδυμο της κατηγορίας 470, που συγκαταλέγονται στην «αφρόκρεμα» της διεθνούς ιστιοπλοϊας, με πλήθος ευρωπαϊκών και παγκόσμιων τίτλων, προεξάρχοντος, ασφαλώς, του χάλκινου μεταλλίου, που κατέκτησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέϊρο το 2016.

Τελευταίο -χρονικά- επίτευγμα των «παιδιών του Ποσειδώνα», αποτελεί το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη Μπουργκάς της Βουλγαρίας. Λίγες ημέρες αργότερα, το ΑΠΕ ΜΠΕ επικοινώνησε με τους δύο Ελληνες Ολυμπιονίκες, οι οποίοι μίλησαν για την δυσκολία παραμονής στην κορυφή και για τους στόχους τους, στέλνοντας παράλληλα ένα ξεχωριστό μήνυμα στα παιδιά που θέλουν ν΄ ασχοληθούν με τον αθλητισμό.


- Ακόμη μία χρονιά στον δρόμο των επιτυχιών... Πόσο δύσκολο είναι να παραμένεις για μεγάλο χρονικό διάστημα στην κορυφή; Και με ποιους τρόπους επιτυγχάνεται;

Παναγιώτης Μάντης: Νομίζω ότι όσο δύσκολο είναι να φτάσεις στην κορυφή, άλλο τόσο και ίσως περισσότερο δύσκολο είναι να διατηρηθείς. Η διαχείριση της επιτυχίας είναι ένα δύσκολο κομμάτι που απαιτεί εμπειρία. Ξαφνικά όλοι οι αντίπαλοι αποκτούν επιπλέον κίνητρο να σε νικήσουν και εσύ καλείσαι να διαχειριστείς τον τίτλο του φαβορί. Εμείς με τον Παύλο παραδεχόμαστε καθημερινά ότι έχουμε πολλά να μάθουμε. Προκαλούμε καθημερινά τις γνώσεις μας, ώστε να τις εξελίξουμε. Δεν φοβόμαστε να κάνουμε λάθη και είμαστε ανοιχτοί να μάθουμε από αυτά. Πρέπει να μην καθησυχάζεσαι και να ψάχνεις το κάτι παραπάνω.

Παύλος Καγιαλής: Νομίζω το να παραμείνεις συνεπής στους στόχους και την κατάκτηση της κορυφής είναι εξαιρετικά δύσκολο. Απαιτεί σκληρή δουλειά, επιμονή, προσήλωση και σωστό προγραμματισμό. Η αγάπη για αυτό που κάνεις είναι το κλειδί για την επιτυχία.

-Ποιά είναι η καθημερινότητα ενός Ολυμπιονίκη;

Παναγιώτης Μάντης: Το πρόγραμμα μας είναι πολύ εξαντλητικό. Περιλαμβάνει τεχνική συντήρηση και εξέλιξη του εξοπλισμού, προπόνηση στη θάλασσα, μελέτη στρατηγικής αγώνων και γυμναστική. Επίσης προσπαθούμε να οργανώσουμε τις αποστολές μας στο εξωτερικό και όλες τις παραγγελίες υλικών που χρειαζόμαστε. Η κατάκτηση του Ολυμπιακού μεταλλίου έφερε μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα, περισσότερες κοινωνικές υποχρεώσεις και τη δυνατότητα να μιλήσουμε με περισσότερο κόσμο και να μοιραστούμε μαζί του το πάθος για τη θάλασσα.

Παύλος Καγιαλής: Συμμετέχουμε σε περίπου 10 μεγάλες διοργανώσεις κάθε χρόνο εκτός συνόρων. Οπότε περίπου το 1/3 του χρόνου μας αφορά αγωνιστικές υποχρεώσεις με εξαντλητικό πρόγραμμα που συνήθως περιλαμβάνει 3 ιστιοδρομίες κάθε μέρα. Το υπόλοιπο το αφιερώνουμε σε όλων των ειδών προπονήσεις (εντός και εκτός θάλασσας), αλλά και στην εξέλιξη τόσο της ικανότητάς μας στην διαχείριση της τακτικής, όσο και των υλικών μας. Τις ημέρες που είμαστε στην Ελλάδα πρέπει να χωρέσουμε οικογένεια, φίλους, συγγενείς συνεργάτες και όλες τις κοινωνικές υποχρεώσεις. Γενικά ο χρόνος μας είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

-Τι σημαίνει Παύλος Καγιαλής για τον Τάκη Μάντη και τι σημαίνει Τάκης Μάντης για τον Παύλο Καγιαλή;

Παναγιώτης Μάντης: Έχουμε συνδεθεί τόσο πολύ με τον Παύλο που πραγματικά δυσκολεύομαι να απαντήσω. Ο Παύλος είναι ο καλύτερος μου φίλος, ο συναθλητής μου, ο συνεργάτης μου. Είναι ο άνθρωπος που μοιράζομαι μερικές από τις πιο έντονες στιγμές της ζωής μου. Παύλος σημαίνει για εμένα "στήριγμα". Είναι ο άνθρωπος που έχει κοινά όνειρα και στόχους μ' εμένα και τους στηρίζει με απαράμιλλο ζήλο.

Παύλος Καγιαλής: Με τον Τάκη μοιραζόμαστε τα πάντα. Είμαστε πρώτα απ' όλα φίλοι και έπειτα συνοδοιπόροι. Ο Τάκης για εμένα είναι "συνέπεια". Είναι ο άνθρωπος που με συνέπεια θα βρίσκεται δίπλα μου σε οποιαδήποτε στιγμή, καλή ή κακή. Η σχέση μας είναι τέτοια που επικοινωνούμε με μια ματιά και μπορούμε να δούμε τους εαυτούς μας μέσα από τα μάτια του άλλου.

-Ποιοί είναι οι επόμενοι στόχοι σας;

Παναγιώτης Μάντης: Το 2018 είναι μια γεμάτη αγωνιστικά χρονιά για εμάς. Δεδομένου ότι στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας, που θα διεξαχθεί στο Άαρχους της Δανίας τον Αύγουστο, θα δοθούν τα πρώτα εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, θέτουμε ως πρωταρχικό μας στόχο τη διασφάλιση του εισιτηρίου για την χώρα μας, όπως κάναμε στο Πέρθ της Αυστραλίας το 2011 και στο Σαντατέρ της Ισπανίας το 2014. Ιδανικά θα θέλαμε να συνοδέψουμε την πρόκριση με ακόμη ένα παγκόσμιο μετάλλιο.

Παύλος Καγιαλής: Κάθε χρόνο το Παγκόσμιο και το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα αποτελούν τους βασικούς στόχους της ομάδας μας. Οι αγωνιστικές μας υποχρεώσεις όμως δε σταματούν σε δύο αγώνες, αλλά ουσιαστικά περιλαμβάνουν περίπου δέκα μεγάλες διοργανώσεις. Μέσα από αυτές διαμορφώνεται η παγκόσμια κατάταξη, όπου τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σταθερά στις πρώτες θέσεις (σ.σ. 2η θέση κατά την τελευταία δημοσίευση του πίνακα). Επομένως η θέση μας στον παγκόσμιο Πίνακα είναι το μεγαλύτερο και πιο διαχρονικό project, που στόχο έχει να μας οδηγήσει ξανά σε μια Ολυμπιάδα.

-Οικονομική κρίση και ελληνικός αθλητισμός... Πως γίνεται ένας Ελληνας Ολυμπιονίκης; Και πόσο επηρρεάζει η κρίση την προσπάθεια σας;

Ένα Έλληνας για να γίνει Ολυμπιονίκης εξαρτάται από παρά πολλούς παράγοντες. Πρώτα απ όλα από την τρέλα που έχει γι' αυτό που κάνει. Δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο παρά μόνο το άθλημα του και πως θα ξεπεράσει τον εαυτό του. Στην συνέχεια πρέπει να υπάρχει στήριξη από τον σύλλογό του και την ομοσπονδία του, να πιστέψουν στον αθλητή και να μπορέσουν να τον χρηματοδοτήσουν με τα λίγα οικονομικά που διαθέτουν. Εφ όσον μετά έρθουν κάποιες διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο (παγκόσμια κύπελλα, ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα), ξεκινάει η αναζήτησή χορηγού, ο οποίος στηρίζει τον αθλητή και τον αναδεικνύει έως την κορυφή και πορεύεται συνήθως για χρόνια μαζί του. Αν κάτι από την αλυσίδα αυτή δεν υπάρξει, τότε δεν θα φτάσει εώς την κορυφή ένας αθλητής ή μια ομάδα. Η κρίση της χώρας σε οικονομικό επίπεδο επηρεάζει των αθλητισμο και τα νέα παιδιά ώστε να συνεχίσει η χώρα μας να πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο αθλητισμό. Οι νέοι δεν έχουν τους πόρους να επιβιώσουν μέσω του αθλητισμού. Δεν υπάρχουν κίνητρα και επαγγελματική αποκατάσταση για την μετέπειτα ζωή των πρωταθλητών που έχουν αφιερώσει όλοι τους την ζωή σε μια συνέχη προσπάθεια επιτυχίας.

-Ποιοί είναι αυτοί που σας στηρίζουν και ποιοί βρίσκονται στο... παρασκήνιο των επιτυχιών;

Πραγματικά νιώθουμε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε δημιουργήσει μια σπουδαία ομάδα υποστήριξης, που είναι δίπλα μας σε όλα τα βήματα και μας τροφοδοτεί με θετική ενέργεια. Πλέον έχουμε όλα τα εφόδια να κοιτάξουμε όλους τους αντιπάλους ισάξια και η ευθύνη του αποτελέσματος είναι πραγματικά επάνω μας. Έχοντας την αμέριστη υποστήριξη δύο χρυσών χορηγών, της Blue Star Ferries και της Eurobank, έχουμε την δυνατότητα να συγκεντρωθούμε στην προετοιμασία μας. Πέρα από τους δύο χρυσούς χορηγούς, έχουμε χρόνια στο πλευρό μας την Sirios Shipmanagement, ενώ επίσης υποστηρίζομαστε χορηγικά από τους Porsche, Yamaha, Technohull και Holmes Place. Την αντιηλιακή μας προστασία επιμελείται η La Roche-Posay ως Suncare Partner και η ομάδα των χορηγών συμπληρώνεται από την Garmin ως Technology Sponsor.

-Τι θα λέγατε σ΄ ένα παιδί που θέλει να ασχοληθεί με τον αθλητισμό; Και ειδικότερα με την ιστιοπλοϊα;

Να δοκιμάσει πολλά αθλήματα, ώστε να επιλέξει μόνο του αυτό που το ευχαριστεί περισσότερο. Θα του εξηγούσαμε την χαρά που προσφέρει ο αθλητισμός και τις εμπειρίες που μπορείς να αποκομίσεις. Η ιστιοπλοΐα είναι ένα μοναδικό άθλημα που μας φέρνει πολύ κοντά στα στοιχεία της φύσης και ταυτόχρονα προσφέρει το αίσθημα της ελευθερίας. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο θέαμα να βλέπεις τους μικρούς καπετάνιους στα optimist, μόνους και ανεξάρτητους κυβερνήτες.

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics