Breaking News
05 Μαρτίου 2020

Ο Κωνσταντίνος Χριστοδούλου μιλά με πάθος για ένα άγνωστο άθλημα για τους περισσότερους Κύπριους



Πήγαινε ακόμη δημοτικό όταν είδε για πρώτη φορά αθλητές τοξοβολίας να προπονούνται στο γήπεδο του Ολυμπιακού Λευκωσίας, στον προμαχώνα. Από την πρώτη στιγμή, ένιωσε ότι αυτό ήταν το άθλημά του. Ήταν όμως ακόμη μικρός για να ξεκινήσει. Η επιμονή του στο τέλος, έπεισε τους γονείς του και κάπως έτσι ξεκίνησε. Έκτοτε, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής του!

Της Θεοδοσίας Κυριάκου

Μέσα από τα τόσα χρόνια ενασχόλησης και τις κατά καιρούς επιτυχίες σου, είναι εμφανές πως η τοξοβολία είναι ένα άθλημα που αγαπάς. Τι ήταν αυτό που σε ώθησε ν’ ασχοληθείς με αυτό εξ αρχής;

Καταρχάς, σε ευχαριστώ που μου δίνεις την ευκαιρία να μιλήσω για το άθλημά μου, την τοξοβολία, με την οποία άρχισα να ασχολούμαι από μικρός και είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να μην κρατά ένα τόξο. Φοιτούσα ακόμη στις πρώτες τάξεις του δημοτικού όταν πρωτοείδα αθλητές της τοξοβολίας να κάνουν προπόνηση στο γήπεδο του Ολυμπιακού Λευκωσίας, στον προμαχώνα. Από την πρώτη στιγμή ένιωσα ότι αυτό ήταν το άθλημά μου, ωστόσο ήμουν πολύ μικρός για να το ξεκινήσω. Δεν το έβγαλα, όμως, ποτέ από το μυαλό μου. Η επιμονή μου τα επόμενα χρόνια ήταν τόσο πιεστική, που ανάγκασε τους γονείς μου να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες και σύντομα να βρεθώ στη γραμμή βολής, έχοντας στα χέρια μου το πρώτο μου τόξο. Η τοξοβολία έχει και τα πάνω και τα κάτω της. Δούλεψα σκληρά τα επόμενα χρόνια, έκανα φίλους ανά το παγκόσμιο, επισκέφτηκα χώρες που ούτε περνούσαν από το μυαλό μου, συναγωνίστηκα με καταξιωμένους αθλητές, έφτασα μέχρι το παραπέντε για να πάρω κάρτα για τους Ολυμπιακούς. Η τοξοβολία μού πρόσφερε χαρές, λύπες, γέλιο και κλάμα. Η τοξοβολία είναι η δεύτερη μου οικογένεια. Πηγαίνω στο ομοσπονδιακό γήπεδο για προπόνηση και νιώθω ότι βρίσκομαι στο σπίτι μου.

Αυτό σημαίνει ότι σε εκφράζει πλήρως ως άθλημα;

Μόνο όσοι έχουν κρατήσει στα χέρια τους τόξο κι έχουν προσπαθήσει να στοχεύσουν το 10, ξέρουν πόσο δύσκολο άθλημα είναι η τοξοβολία. Θέλει συγκέντρωση, πειθαρχία, υπομονή και επιμονή. Ναι, με εκφράζει, με κάνει να πεισμώνω, να θέλω να πετύχω το απόλυτο. Δεν επαναπαύομαι, δεν μου είναι αρκετό να έρχομαι πρώτος στην Κύπρο. Δυστυχώς, οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου επιτρέπουν να αφιερώνω όσο χρόνο θέλω στις προπονήσεις μου. Προσπαθώ να ξεκλέβω χρόνο και με κάθε ευκαιρία τρέχω στο γήπεδο.

Τι το ιδιαίτερο έχει η τοξοβολία, κατά τη γνώμη σου, που δεν έχουν άλλα αθλήματα;

Είναι ένα άθλημα χωρίς όρια, ανεξαρτήτως ηλικίας, σωματότυπου ή φύλου. Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσεις. Έρχονται στο γήπεδο γονείς με τα παιδιά τους και προπονούνται, περνούν μαζί ποιοτικό χρόνο και αθλούνται παρέα. Είναι ένα άθλημα καθαρό. Το αποτέλεσμα κάθε αθλητή και η βαθμολογία δεν επηρεάζεται από τρίτους. Δεν υπάρχουν ευνοούμενοι ή μη, είτε έριξες καλά, είτε όχι, ο στόχος "μιλά" από μόνος του.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Από δημοσιογράφος τοξοβόλος

toxovolia

Απ΄ό,τι αντιλήφθηκα, δεν ασχολείσαι επαγγελματικά με την τοξοβολία στην παρούσα φάση.

Υπήρξε περίοδος της ζωής μου που ασχολούμουν επαγγελματικά. Ήμουν σε αθλητικά προγράμματα και έκανα μόνο τοξοβολία. Γνωστές εταιρείες ειδών τοξοβολίας μού εμπιστεύονταν τα νέα τους μοντέλα πριν βγουν στην αγορά ώστε να τα δοκιμάσω και να τους πω τη γνώμη μου. Σήμερα, ασχολούμαι ερασιτεχνικά, αλλά παρόλα αυτά έχω τους χορηγούς μου.

Υπάρχουν δυο είδη τόξων, το ολυμπιακό και το σύνθετο. Εσύ ποιο χρησιμοποιείς;

Ξεκίνησα με το ολυμπιακό και με αυτό σημείωσα τη μεγαλύτερη μου επιτυχία, κατακτώντας την πρώτη θέση στο πανευρωπαϊκό αγώνα κλειστού χώρου νέων, το 2006. Τα τελευταία 6 χρόνια ρίχνω με το σύνθετο. Το ολυμπιακό τόξο είναι περισσότερο απαιτητικό, θέλει περισσότερη προπόνηση και λόγω δουλειάς οι προπονήσεις μου είναι περιορισμένες. Αγαπώ και τα δυο τόξα ωστόσο.

Σε ποιες αποστάσεις ρίχνεις;

Οι αποστάσεις είναι καθορισμένες από την Παγκόσμια Ομοσπονδία τοξοβολίας. Για το ολυμπιακό τόξο είναι τα 70 μέτρα και για το σύνθετο τα 50. Και τα δυο τόξα ρίχνουν στα 18 μέτρα σε αγώνες κλειστού χώρου, ωστόσο στην Κύπρο δεν προπονούμαστε στα 18 μέτρα και δεν διοργανώνουμε αγώνες κλειστού χώρου.

ΔΙΑΒΑΣΕ: Ο Κεβόρκ και ο Ένζο μιλούν για τον γάμο τους στις Κεντρικές Φυλακές

toxovolia

Πώς καθορίζονται οι κατηγορίες;

Βάσει φύλου και του είδους του τόξου. Εγώ είμαι στην κατηγορία σύνθετου τόξου ανδρών.

Ανήκεις σε κάποιον σύλλογο;

Όλοι οι τοξότες πρέπει να ανήκουν σε κάποιο σύλλογο για να μπορούν να συμμετέχουν σε αγώνες της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Τοξοβολίας. Ανήκω στον Παρθενώνα Λατσιών, είμαστε λίγα άτομα, αλλά είμαστε πολύ δεμένοι.

Πότε αστοχεί ένας τοξότης και τι συμβουλές θα έδινες σε άτομα που τώρα αρχίζουν το άθλημα για να είναι πιο εύστοχοι;

Για να αστοχήσει ένας έμπειρος τοξότης επιπέδου, είναι λίγοι οι παράγοντες που θα τον επηρεάσουν. Εάν υποθέσουμε ότι η τεχνική του είναι απόλυτα σωστή και οι καιρικές συνθήκες ιδανικές, μένει μόνο ένας παράγοντας που μπορεί να τον επηρεάσει για να αστοχήσει. Το μυαλό του. Και εννοώ το άγχος που μπορεί να τον καταβάλει, με αποτέλεσμα να κάνει υπερπροσπάθεια ώστε να ρίξει καλά και να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Επίσης, είναι και η αυτοσυγκέντρωση. Εάν ένας αθλητής χάσει την αυτοσυγκέντρωση του, τότε πολύ δύσκολα θα ευστοχήσει. Όπως είπα, είναι όλα μέσα στο μυαλό μας.
Τώρα όσο αφορά τους νέους τοξοβόλους, αυτό που θα τους έλεγα είναι σκληρή δουλειά σε όλα τα επίπεδα γιατί μόνο έτσι θα τελειοποιήσουν την τεχνική τους και θα έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Μίλησε μας λίγο για τις επιτυχίες σου.

Όπως προείπα, θεωρώ ότι η μεγαλύτερη μου επιτυχία ήταν το 2006 στον πανευρωπαϊκό αγώνα κλειστού χώρου νέων, όπου ήρθα πρώτος. Επιτυχία βέβαια θεωρώ και όταν στον 1ο μου πανευρωπαϊκό αγώνα σύνθετου τόξου, το 2012, κατέκτησα την 8η θέση, ενώ τρεις μέρες προηγουμένως δεν είχα ξαναρίξει με τέτοιου είδους τόξο στη ζωή μου. Φυσικά λόγω υποχρεώσεων δεν πήγα σε πανευρωπαϊκούς αγώνες έκτοτε, για να ξέρω πώς θα είχα εξελιχθεί…Τους τελευταίους μήνες, σχεδόν σε κάθε αγώνα, "σπάμε" με τη συναθλήτρια μου και αθλητικό μου ταίρι θα έλεγα, Στέλλα Κοκκίνου -επίσης πρωταθλήτρια στο σύνθετο τόξο γυναικών- το παγκύπριο ρεκόρ στο μεικτό ομαδικό. Μάλιστα, αυτή την περίοδο με τη Στέλλα προπονούμαστε για το Veronica’s Cup στη Σλοβενία. Αποφασίσαμε να λάβουμε μέρος και θα πάμε με δικά μας έξοδα, εκτός και αν καταφέρουμε να βρούμε χορηγούς που αγαπούν τον αθλητισμό. Στο Veronica’s θα λάβουμε μέρος φορώντας τη φανέλα του Σωματείου μας Παρθενώνα Λατσιών και πιστεύω ότι πέραν του ατομικού αγώνα, είμαστε μια δυνατή ομάδα στο μεικτό ομαδικό, με πολλές πιθανότητες.

Θα έβλεπες τον εαυτό σου να λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες ;

Ήταν το όνειρό μου όσο έριχνα με ολυμπιακό τόξο και το προσπάθησα πολύ. Έφτασα μέχρι την πηγή και δεν ήπια νερό. Έμενα έξω για έναν πόντο. Τώρα πια, δεν το σκέφτομαι. Εξάλλου το σύνθετο τόξο προς το παρόν, δεν είναι ολυμπιακό άθλημα.

Τι θα ήθελες να σου φέρει το μέλλον, σε σχέση με την τοξοβολία;

Δεν κάνω μακροχρόνια σχέδια, καθώς οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις δεν μου το επιτρέπουν. Βέβαια αυτή τη στιγμή στο μυαλό μου είναι το Veronica’s Cup τον ερχόμενο Απρίλιο και από εκεί και πέρα, θα δούμε. Σίγουρα μια καλή παρουσία και στο κυπριακό πρωτάθλημα είναι πάντα μέσα στις επιθυμίες μου.

mylife.com.cy

To TvSport

συνδυάζει την αθλητική ενημέρωση με βίντεο από την Κρήτη, την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Με οδηγό την αντικειμενική  και έγκαιρη προβολή όλων των αθλητικών γεγονότων αλλά και με ανοιχτή τη δική σας συμμετοχή

Για Διαφήμιση

Μπορείτε να μας στείλετε e-mail στο info@tvsport.gr

ή να συμπληρώσετε τη φόρμα διαφήμισης κάνοντας κλικ  εδώ.

Στοιχεία Επικοινωνίας

  • (+30) 6936915717
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

PrincElia Cosmetics